Beszámoló,  Cikk

A “Négy Katona Sírja” emlékhely felújítása

2021.okt.16-án szombaton 9 órától megkezdtük a Kis-Hárs-hegy aljában, a Széher út végénél található 4 katonasír felújítását. A sírokról Alkay Zsolt Kalóz bajtársunk nemrég megjelent könyvében a következőket írja:

Négy katona sírja (Kis-Hárs-hegy)

Mivel a régi térképek pontatlanul, a Kuruclesi út végénél jelölték a “négy katona sírját”, csak harmadik terepbejárásom alkalmával leltem meg. Akkor is a szerencsének köszönhetően, mivel egy fiatal intézetis gyerek mutatta meg, akivel az erdőben beszédbe elegyedtem. Mindez 2005-ben történt, s hamarosan jeleztem a térképészeknek a hibát, hogy a “négy katona sírja” valójában a Széher út végénél található az erdőben. Azóta valamennyi térkép kiadványban, már a pontos helyszín szerepel. Sírjuk exhumált, mert úgy találtam rá 2005-ben, hogy egy-két gödör még ott volt, s négy helyett, csak egy sírhalom, s azon gyenge tákolmányú sírkereszt állt.
A többi kő egy nagy halomban volt összedobálva, melyből később barátaimmal kialakítottuk a másik három jelképes sírhantot.

Alkay Zsolt – Katonahőseink és Mártír Papjaink Budapest ostromában emlékezete

A 4 kissé elkorhadt fa sírkeresztet fémkeresztekre cseréltük, amelyeket immár betonágyba helyeztünk el, tartósabbá-időtállóbbá téve azokat. A 4 síremléket továbbá azok környezetét rendbe szedtük, kitakarítottuk és a sírkeresztekre új felirat is került.
Emellett újjá építettük a 10 év óta elmosott, elkopott lépcsősort, valamint a emlékhelyhez vezető gyalog ösvényt is megtisztítottuk.
Vasárnap délelőtt végeztünk a teljes munkával, immár újabb évtizedekkel hosszabbítva 4 katonahősünk nyughelyét.
Ezúton is köszönjük mindenkinek aki részvételével és/vagy anyagilag támogatta a felújítást!
Dicsőség a Hősöknek!

Presi

error: Védett tartalom!