Beszámoló

Beszámoló a 2022-es Budai Kitörés Emléktúráról és annak előkészületeiről

77 évvel a Kitörés után, 2022-ben is megemlékeztünk a Kitörés Hőseiről, február 22-én a Becsület Napja rendezvényünkön, és február 19-én a Budai Kitörés Emléktúrán.
A túrát megelőző napon, Kalóz bajtársunkkal az illetékesekkel történt hosszas egyeztetéseket követően ismét elhelyeztünk egy Emlék- és ismertetőtáblát, ezúttal Budakeszi felett, a Nagy-Sziklafalnál található hármas katonasírnál. Az emléktábla felállítása után még sikerült időt szakítani a Nyéki-hegy és a Vadaskerti-hegy közelében egy kettős katonasír felújítására.
Erről bővebb beszámolót írt Kalóz bajtársunk a kitores45.hu oldalon.

Másnap, 19-én 10 órakor 116 fővel indult el a Budai Kitörés Emléktúra, melynek első szakasza egy kellemes séta a Görgényi úti erdei parkolótól egészen a Hűvösvölgyi katonasírig.
Az első szakasz kifejezetten gyermek- és családbarát, a szervezők úgy tervezik minden évben az útvonalat, hogy kicsik és idősek is különösebb megerőltetés nélkül végigmehessenek rajta. A séta során interaktív történelem órán vehettek részt a túrázók, bemutattuk a bunker rendszereket, egykori lőállásokat, futóárkokat és a túra ezen szakaszán lévő katonasírokat. Az első szakasz végén, a Hűvösvölgyi katonasírnál azok, akik nem tartottak velünk a túra további, nehezebb szakaszán, megkapták a névre szóló emléklapokat és kitűzőket.

Innen haladt tovább kicsit tempósabban a túra, mert a hármas katonasírnál az emléktábla avatása 14 órakor kezdődött. Egészen kis késést követően mintegy 50-60 fő vett részt az avatáson, mely rendkívül meghitt, kegyeletteljes hangulatban telt, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezető erdészének részvételével.
Az avatást követően folytattuk utunkat a Kitörés útvonalán, ahol több katonasírt érintve leróttuk kegyeletünket, és Kalóz bajtársunk rövid tájékoztatót tartott az aktuális síroknál.
Az utat folytatva, Perbálra beérve, a helyi bisztróban egy ideiglenes kiállítás várta a résztevőket, ahol többek között a kitörésben részt vettek emléktárgyai kerültek bemutatásra, majd megtekintettünk egy, a kitöréssel kapcsolatos filmet is, miközben az elhasznált energiát forró teával és virslivel pótoltuk.
A túrázók egy része innen nem folytatta a túrát, de 35-en továbbhaladtunk a az útvonalon, mely érintett még több katonasírt, emléktáblát és emlékhelyet.
A célhoz, a Mányi Kitörés emlékműhöz érkezvén a legkitartóbbak elhelyezhették koszorúikat, és átvehették a kiérdemelt emléklapokat és kitűzőket, és karszalagjukat.
A Töki Hagyományőrzők a megfáradt túrázókat forró teával, kolbásszal és zsíros kenyérrel kínálták.

A Szervezők idén is a maximumot hozták, külön köszönet D. Lászlónak, Sz. Zsoltnak, B. Ottónak, F. Péternek!
Jövőre ugyanitt…
Dicsőség a Hősöknek!

error: Védett tartalom!