Emléktábla - Kitörés emléktúra 2020
Beszámoló,  Cikk,  Esemény

75

Budai Kitörés Emléktúra 2020

2020.02.01-én méltó módon adóztunk hőseink példamutató és páratlan 1945.02.11-i cselekedetének 75. évfordulójára a Kitörés Emléktúrán.

A szokatlanul meleg időben szép számmal gyülekeztek a túrára indulók szombat délután. 217-en várták az indulást hőseink nyomán. Ez az 50 kilométer mindig embert próbáló feladat, itt átérezheti az ember mit teljesítettek a kitörő magyar és német egységek. Hóban, fagyban, sárban…
Idén főként sárban kellett teljesíteni.

Mindig minden elismerés megilleti a túrázókat, de idén kiemelkedő teljesítményeket is láttunk. Csodálattal néztük a látássérült srácot és barátját, kik zokszó nélkül rótták a kilométereket, taposták a sarat, vagy az utolsó kilométereket futva megtevő bajtársakat! Példaértékű, inspiráló cselekedetek ezek.

A kedvező időjárásnak köszönhetően csupán a sárral és a fáradtsággal kellett megküzdeni.


A mányi célállomáson került sor annak az emléktáblának felavatására, ami azon magyar katonáknak állít emléket, kik a körülzárt Budáról kitörve, folyamatosan harcolva a Mány-Szomor-Pilis hegység vonalakat sikeresen elérték. Erre a kis időre elszáll a fáradtság és csak a büszkeség veszi át a helyét.


Büszkeség, tisztelet és hála, amit az ember érez akkor, amikor a nyomaikon járva 50 kilométer megtétele után főt hajthat ezen Hősök előtt!
Megtiszteltetés volt részt venni a túrán és részt vállalni a lebonyolításában.
Jó volt látni a különböző embereket, különböző szervezeteket egy cél felé menetelni…, jó volt átélni, hogy lehet még remény, lehetne ezt így is!
Köszönjük mindenkinek aki részt vett a túrán, kivétel nélkül kivívták őszinte tiszteletünket!
Köszönjük, hogy ott lehettünk!
Megtiszteltetés volt, hogy a Szervezők segítségére lehettünk!

Ez volt tehát a Budai Kitörés Emléktúra, politikailag korrekt nevén a Kegyeleti Kitörés Emléktúra.

Ezúton ajánljuk figyelmetekbe a 2020. február 8-9-én megrendezésre kerülő Kitörés Emlék- és teljesítménytúrát, melyet a Börzsöny Akciócsoport szervez.
A túra egy igazán kemény teljesítménytúra, ellenőrzőpontokkal, ahol hagyományörző csoportok fogadják a túrázókat a Wehrmacht, a Vörös Hadsereg és a Szövetségesek korhű egyenruháiban.

Ezen rendezvény 100% politika és ideológiamentes, ugyanakkor rendkívül látványos, War Games-hez hasonló élményt nyújt.

Jelentkezni a túra hivatalos oldalán tudtok az alábbi internetcímen:
www.kitorestura.hu

error: Védett tartalom!