Cikk,  Interjú

BHS interjú

Underground Revolution: június 2018
  1. Mikor és hol alakult a BHS? – Nem hirtelen ötlettől vezérelve alakítottuk meg csapatunkat, hiszen ekkorra több Borsod és Heves megyei település aktivistáinak hosszú évek óta kialakult baráti, bajtársi közösségeként működtünk, csak ezt megelőzően nem nevesítettük magunkat. Többen közülünk már részt vettek ezt megelőzően is más szerveződésekben (Agria Skins, Mező Skins, Nemzeti Ifjak Egyesülete, Szeptember Skins, stb.), de 1995-96-ban már többször felvetődött, hogy nem külön utakon járva, hanem együtt kéne egy új, közös csoportot létrehozni. Ezt meg is alapoztuk, majd 1997 elején egyre több alkalommal előkerült ez a téma, végül a szokásos egri május 1-én elérkezettnek láttuk az időt. Na de mivel ott számos távolról érkezett cimbora is jelen volt, na meg a Szépasszony Völgyben is más jellegű elfoglaltságunk akadt, így ott megbeszéltük, hogy néhány nap múlva, konkrétan a következő vasárnapon Mezőkeresztesen találkozunk, ami az egri, valamint a miskolci barátainknak nagyjából egyforma távolságra van, s ott hozzuk tető alá a szerveződésünket. Így is lett, tehát kérdésedre válaszolva a BHS 1997. május 4-én alakult Mezőkeresztesen.
  2. Mennyien voltak az “alapító atyák”? – A “hivatalos” alakulás előtt pár nappal Egerben egy sok éves hagyománnyal rendelkező “Skinhead ünnepen” vettünk részt. Többen, akiknek ott lett volna a helyük, s szerettek is volna részt venni, emiatt nem tudtak jönni. Anyagilag ez ifjú titánoknál még akadályt jelentett. Viszont mi úgy éreztük nem szeretnénk már tovább halogatni ezt a dolgot, a tettek mezejére akartunk lépni, így csupán heten vettünk részt ezen az alakuló összejövetelen.
  3. Mi volt a megalakulás célja? Mi volt a cél és hogy alakult ez az évek során? – Az eddigre már teljesen jól működő csapatunkat akartuk névvel ellátni, mivel példaértékűnek láttuk a világszerte működő Blood & Honourt, vagy hazánkban a Hungária Skinst. Mi lokálisan, kicsiben ugyanazt szerettük volna, amit a B&H nemzetközileg, a HS pedig országos szinten. Fel akartuk nyitni számos az emberek szemét, tenni akartunk a cigány-bűnözés ellen, a környezetünkben élő fiataloknak pedig utat mutatni!
  4. Mennyien vagytok jelenleg az alapítók közül a jelenlegi felállásban? – Az alapítók közül mára csupán egy máig aktív tagunk van, de hozzáteszem a többiek sem olyan életet élnek, ami miatt mondjuk szégyenkeznünk kéne. A sors úgy alakította, hogy napjainkra ők már nem aktív részei csapatunknak. A kezdettekkor a legtöbben középiskolások voltunk, szinte minden szabad időnket együtt töltöttük, minden gondolatunk hazánk sorsa, mozgalmunk dolgai körül forogtak, a fontossági sorrend dobogójára más fel sem kerülhetett. Évtizedek teltek el azóta, nyilván teljesen más élethelyzetben vagyunk mindannyian, így a találkozásaink sem úgy működnek mint egykor. Szeretnénk több időt együtt tölteni, de a család, a munka miatt ez nem adatik meg. kommunikációs eszközeinknek hála napi kapcsolatban vagyunk, a csapatból többen rendszeresen találkozunk, de klaszzikus értelemben vett gyűléseink, összejöveteleink már ritkábban vannak, hozzávetőlegesen negyed évente.
  5. Mit takar a BHS rövidítés és miért ez a névválasztás? Ne nézzetek hülyének mi tudjuk, de sokszor kérdezik és a BH a BHS-ből sok külföldi bajtársunkat is megzavarta már és hozzánk “kötnek”, ezért tegyük ezt most kicsit helyre a fiatalság körében. – Csapatunk neve, amire 1997. május 4-én minden alapító tag rábólintott Borsod Heves Skins lett. Persze külföldi ismeretségeink révén nekünk is sok esetben el kellett már magyaráznunk, sok esetben persze a BHS-nél a BH zavar be, de hozzáteszem első alkalommal az volt a kérdés, hogy mi vagyunk a Bhemia Hammer Skins? Egyébként rövid idő múltán koncerteket is szerveztünk, már a legelső ilyennek a szórólapján is BHS Crew néven tettük ezt. Úgy gondoltuk, hogy a BHS-ből azok az aktivisták, akik a koncert szervezésben aktívan részt vesznek, akik a színpad elé állnak, azok a Crew. Manapság részben a félreértések elkerülése végett általában a BHS Crew-t használjuk, azóta nem is kellett a nevünket magyaráznunk.
  6. Mi mindennel foglalkoztok? Mutassátok be kicsit a tevékenységeteket. – Első körben egy ilyen kérdésre szinte élből azt válaszolnám, hogy semmi különöset, csak tesszük a dolgunkat. Aztán ha elgondolkodok rajta mik is azok az aktivista tevékenységek, amelyek hozzánk köthetők, akkor azért eszembe jut néhány említésre méltó dolog: A Nacionalista Hullám – ez egy rendszeresen megjelenő fanzine, sajnos hazánkban ez egy kihaló félben lévő megjelenési forma. Az első szám 1993-ban jelent meg. – Több dolog is hozzánk köthetö, az “Emelt Fővel” talán a legfontosabb, de van több is ezen kívül, pl. a “BHS Service”, az “NH Zine” stb. -Megemlékezések szervezése, más bajtársak által szervezett megemlékezésen való részvétel. – Koncertek szervezése, vagy segítség mások által szervezett koncertek lebonyolításában. – Sport rendezvények szervezése, valamint mások által szervezett sport rendezvényeken való résvétel egyénileg, és persze csoportként is, ahol van erre lehetőség. – Segítségnyújtás bajba jutott bajtársainkon! Ennek több verzióját is megvalósítjuk, de ami talán a színtéren a zenéket kedvelők számára legszembetűnőbb lehet, az a “Segíts te is!!!” válogatás sorozat, amelynek immár a harmadik megjelenésén is túl vagyunk. – Zenekarok megalakítása, működtetése eszmeiségünk szolgálatába. ( ANV, Agresszív Fellépés, Fehér Törvény, Utolsó Védvonal, Pushing Onwards, BNF, TUS, Tar Had, Védőosztag, Csontfej stb.) – Mozgalmunk zenekarainak támogatása számos dologgal, de ami talán a legtöbbet jelent számunkra, az az első hazai NS kiadó, a BHS Service elindítása és működtetése 1999 óta, amely számos hazai bandának nyújtott lehetőséget, hogy ismerté váljanak hazai ó, valamint nemzetközi színtéren is.
BHS Service interjú - Városi legendák és más történetek

7. Arról van valami “krónikátok”, hogy hány koncertet szerveztetek már? Esetleg hány zenekart sikerült színpadra állítanotok? – A kezdeti időkben ezt tartottuk fontosnak, az első 14 BHS Crew rendezvény után a következő aktuális “céges pólónk” hátára fel is kerültek a dátumok, helyszínek, teljesen úgy nézett ki, mintha egy menő banda turné pólója lenne. Szerintem ez egy nagyon jó ötlet volt, a kivitelezést pedig Komcsi(RIP) műhelyére bíztuk. Na de most már kíváncsivá tettél engem is, utána nézek ennek hamarosan!

The Worst Nightmare – Az Elsö Rémálom (2008, CD) - Discogs

8. Van igazán kiemelkedő, számotokra kedves “legjobb” rendezvényetek? Vagy akár top 3? – Erre elég nehéz lenne válaszolni, elsőként a 2004.12.03.-i Mikulás Party ugrik be, amin a finn MISTREAT, valamint az olasz LEGITTIMA OFFESA volt a két külföldi fellépő, hazai színeket pedig az ANV, VÉRSZERZŐDÉS, TITKOLT ELLENÁLLÁS erősítették.Mondjuk másnap a felvidéki buli is felejthetetlen, de az másképp… Emlékezetes volt, mikor kiadónk, a BHS Service 10. szülinapját ünnepeltük kétnapos szabadtéri rendezvénnyel, na és harmadikként nem egy eseményt említenék, hanem azokat a bulikat, amelyeket “klubházainkban” tartottunk… helyesbítek a bunker bulikról van szó. Nagyon jó hangulatú, szűkebb baráti körben megrendezett partyk voltak, azt hiszem te is megfordultál egy-két ilyenen. (Emlékeid nem csalnak, volt szerencsém részt venni egy-két ilyen partyn! 🙂 ) Gyöngyösön, majd később a fővárosban volt egy-egy ilyen “bunkerünk”.

9. Nagy világutazók vagytok, nagy utakat vagytok képesek megtenni egy jó koncertért, utaztunk együtt is néhány alkalommal. Minden út felejthetetlen élmény, ezért nehéz kérdést teszek fel: Ezek közül tudnátok top 3-at felállítani: – A világutazók az mondhatni költői túlzás, hiszen kizárólag kontinensen belül portyáztunk eddig. Elsőként az 1995.01.28.-i milánói koncertet említeném, ez volt az első külföldi út amire kijutottam, ide egy oldschool Ikarus busznyi bajtárssal mentünk, felejthetetlen élmény marad örökre! Itt az angol SQUADRON, az ARCHÍVUM valamint az olasz ADL122, CORONA FERREA, EMMA ROSA játszottak. Az 1999-es német Bood & Honour által szervezett Ian Stuart Memorial is nagyon bevésődött olyan bandákkal mint a BED, AGGRAVATED ASSAULT, na meg a német KRAFTSCHLAG, ULTIMA RATIO. Első utunk francia barátainkhoz is nagy kaland volt, akkor a lengyel KONKWISTA88-al bandáztunk napokig Párizsban, a koncerten pedig rajtuk kívül fellépett még a BRIGADE M, DURANDAL, LEMOVICE. A LEGITTIMA OFFESA is szerepelt a plakáton, de két autóval indultak útnak, s az egyik balesetet szenvedett, így csupán a banda fele ért oda, ott ismertük meg őket, és azóta tart is a barátságunk. Sajnos nagyon nehéz ez, hogy TOP 3-at kell írni, ez nagyon beszűkíti a lehetőségeimet, kicsit túl is lépek rajta, két szuper koncert sorozatot is megemlítenék. RITORNO A CAMELOT, ez egy Olaszországban 5 évente megrendezésre kerülő nagyon komoly fesztivál, mi első alkalommal 2006-ban jutottunk el, és azóta még két alkalommal. Európa szinte minden országából jönnek erre az aktivisták, valamint más földrészekről is találkoztam arcokkal már itt. Nekem ez a rendezvénysorozat a favoritom, idén sajnos a vírus miatt toltak egy évet, tehát a soron következő a tervek szerint 2022-ben lesz. A másik ilyen jellegű rendezvénysorozaton szintén 2006-ban vettem részt, ami az Angol Blood & Honour szervezésében megrendezett ISD MEMORIAL rendezvény. Ez is nagy hatással volt rám, amikor csak tehetem azóta is útra kelek majd minden év szeptemberében, hogy részt vegyek rajta, és hogy együtt emlékezzünk Európa fiaival mozgalmunk legnagyobb hősére.

Skrewdriver – Ritorno A Camelot - Live San Giacomo (Vl) 31.08.91 (2019,  Vinyl) - Discogs

10. Ilyen “pörgés”, állandó szervezés mellett hogyan élitek meg ezt a pandémiás időszakot, “kényszer szabadságot”? – A BHS Crew tagságában az aktivizmus mellett sokan fiatal családalapítók is, így nem hiszem hogy egy percig is unatkoznának. Többünknél is folyamatban van a lakás/ház felújítás, ami szintén nem egyszerű napjainkban. Na de visszatérve a mozgalmi dolgokhoz, természetesen tesszük továbbra is adolgunk, némiképp persze alkalmazkodva a kialakult helyzethez. Annál is inkább, mert nem folytathatunk struccpolitikát, nyilván új idők jönnek, a világ amiben eddig éltünk már a múlté.

Nacionalista Reakció Magyarország: Nacionalista Hullám

11. Végre majd másfél év után július 24-én megtörik a jég, és idén 3. alkalommal tiszteleghetünk Gyurimester emléke előtt. Készültök idén is valami meglepetéssel? Gondolok itt pl. a legutóbbi Titkolt feldolgozásos blokkokra. – Több dologgal is készülünk erre a napra, elsőként megemlíteném az újfent megrendezésre kerülő Bornemissza Gergely SaKKupát, amit szintén erre a napra élesítettünk, hogy akik vidékről felutaznak a fővárosba, akkor ezen is, valamint az általad említett zenés rendezvényen is részt tudjanak venni. Nem csak fizikailag, de szellemileg ugyancsak pallérozott ifjak erősítik sorainkat, tehát egyértelműen van létjogosultsága ennek a megmérettetésnek. Reméljük itt majd a Blood & Honour Hungária is képviselteti magát. Az esti Cseresznye Gyuri emlékkoncertet a Hundríver unplugged előadása vezeti fel, majd következik az Igazságtétel, Oi-Kor, Fehér Törvény, Tar Had. A FT , ahogy azt a tavalyi fellépéseinken már említettük teljesen megújult műsorral készül, hogy mely dalokkal, na az valóban meglepetés lesz…

12. Tudom ez most nehéz kérdés, de tervek a jövőre nézve? – A BHS Crew legénységgel most egy-két sportos témára készülünk, de semmi komoly, csak ilyen kis amatőr téma, meg a magunk, egymás kedvéért. Ezen kívül szokásos mozgalmi tevékenységek. többek között készülőben van a Nacionalista Hullám 12. lapszáma is. A ííífehér Törvénnyel meg annyi említésre méltó van, hogy hamarosan egy zenésztárs is bemutatkozik, de ennek még nem most jött el az ideje. Valamint a próbateremben folyamatosan dolgozunk új témákon, így már elég sok összegyűlt, egy teljes album, plusz még egy-két splitre való is van. Már csak stúdióba kéne vonulni, de sajnos ennek az anyagi feltételei még nem adottak.

Empire Falls & Fehér Törvény - Split - RAC Forum

13. Záráslént mit üzensz az olvasóknak: – Találkozunk szombaton a Bornemissza Gergely SaKKupán, na meg a Cseresznye Gyuri emlékkoncerten!

error: Védett tartalom!