Beszámoló

Beszámoló az Attila védvonal emléktúráról

Egy kis történelem

A román átállás bolsevik oldalra nagy rést vert Európa védelmében a bolsevizmus ellen. Így az ellenség akadálytalanul bírt áramlani Magyarország felé. Ezért miniszteri rendeletben védvonalakat kezdtek el kiépíteni A magyar lakosság és katonaság. Az Attila védvonal kiépítése 1944. kora őszén kezdődött. Pest és agglomeráció lakossága együttesen kezdett bele a futóárkok, védelmi rendszerek létrehozásában, amely 3 részből állt: Attila 1, 2 és 3.


Az Attila 1 és 3 az harckocsi árokrendszer volt. Ami nem csak egy vonalban helyezkedett el a domborzattal, össze volt kötve lépcsős rendszerrel. Gyakorlatilag egy védőív volt Dunakeszitől egészen Maglódig.

Az Attila védvonal – én annak túraútvonala. Forrás: http://attilavedvonal.hu/


A magyar és német katonák hősies küzdelmének és a civil lakosság kiváló munkájának eredményeként a szovjet-román haderő fennakadt az Attila védvonalon hónapokon keresztül. Sajnos a ma embere keveset tud ezekről a hősökről, és sajnos nem is érdekli.
Magyarország becsülettel küzdött, állt helyt, és tett tanúbizonyságot a katonai erényekről. Ezt ma sokan nem értékelik, és nem is tudják.
Ezekkel a gondolatokkal indultunk el az Attila védvonal emlék és teljesítménytúrán Kalóz barátommal, Bokával és Klausszal.

A túra ránk eső része

Jó hangulatban indultunk el, bár a rajtnál esőre állt az idő, de kb. fél óra múlva az időjárás kegyeibe fogadott és ideális körülmények között elindultunk a túrán. Jókat beszélgettünk idevágó történelmi eseményekről, és párhuzamot próbáltunk vonni a mai és az akkori fiatalság életszemlélete között. Boka barátunk 20 km után gondolt egyet, hogy ő fut egy kicsit, és végig futotta a távot, és ránk vert 2,5 órát. De Kalóz barátom bajtársiasan kitartott mellettem végig. Szintidőn belül sikerült beérni a mezőny közepén.
Köszönetet mondunk a rendezőknek, szervezőknek.
U.i.: Jövőre ugyanitt még több baráttal.
Polgi

error: Védett tartalom!