Beszámoló

Beszámoló a 2021-es Attila Védvonal emlék- és teljesítménytúráról

Az Attila védvonalról röviden

Az Attila-védvonal kiépítése 1944 szeptember elején kezdődött. Pest és az agglomeráció lakossága együttesen kezdett bele az árkok, töltésrendszerek megvalósításába amely gyakorlatilag három részből állt. Attila I., II., III. Az első és a harmadik harckocsi árokrendszer volt. A térképen jól látható, hogy olyan területeket védtek ahol szinte akadálytalan lett volna az előrenyomulás. Az Attila II. egy szinte teljesen egybefüggő gyalogsági állásrendszer volt, ami nem csak egy vonalban helyezkedett el, hanem a domborzati, vízrajzi adottságokat kihasználva többlépcsős védelmi rendszer volt. Ezeknek a nyomai mind a mai napig fellelhetők. Gyakorlatilag egy védőív volt Dunakeszitől egészen Maglódig.
Forrás: http://attilavedvonal.hu/tortenelmi-hatter/.

Forrás: http://rakospalotaanno.hu/2019/05/19/az-attila-vonal-maradvanyai-rakospalotan/

A túra szellemisége – részünkről

1944 őszére szeretett Székesfővárosunk alá vonult a bolsevik horda két hadosztállyal és egy román hadosztállyal. A természeti adottságokat kihasználva a magyar védősereg roppant rövid idő alatt építtette meg a védrendszert, hogy meggátolja a vörös veszedelem terjedését Európában. A védvonalon szolgáló katonák szinte az utolsó töltényig tartották állásaikat, melyről több alkalommal hadisír kutatásaink során megbizonyosodtunk. Mindezt nemzetünkért tették, és azért, mert hittek az örök igazságban: A Haza mindenek felett áll. Ezt egy jelenkori fiatalnak rendkívül nehéz megértenie, hiszen beleszületett a “jóba”,”szépbe” és “biztonságosba”.
Az Attila Védvonal emlék- és teljesítménytúra e hősök emlékét ápolja és adja tovább követendő példaként a jövő nemzedéknek, miközben némán közvetíti az üzenetet: fel kell venni a harcot, mert a bolsevizmus ma is jelen van és ha engedjük, akkor teret nyer és elhatalmasodik mint tette az a nem is olyan régmúltban. Bár a történelem igazolta a vörös eszmék zsarnokságát, kegyetlenségét és igazságtalanságát, manapság a tudatlanságnak és az ostobaságnak köszönhetően mégis reneszánszát éli.
Nincs más lehetőség, ismét védvonalat kell építeni, fel kell venni a harcot, hogy fennmaradjon az egészséges emberi értékrend Hazánkban, Európában és az egész világon! Az utolsó percben vagyunk, az utolsó töltényt helyezzük a csőbe…

Beszámoló a túráról, röviden

A túra idei távja 44.7 km volt, a tavalyihoz képest egy kicsit szerényebb keretek keretek között zajlott, ennek ellenére remek volt a szervezés. Az időjárás is kegyesnek bizonyult, idén jóval felkészültebben indultunk neki a távnak. Jó hangulatban, bajtársiasan, interaktív történelmi eszmecserék közepette hagytuk magunk mögött a kilométereket. Mindent összefoglalva, egy minőségi sportteljesítményen vagyunk túl, mely mint az elmúlt években hosszú időre feltölti a túrát teljesítőket.

Képes beszámolónk:

error: Védett tartalom!